Cennet Teması Lisans doğrulanmadı, Lisansı doğrulamak için tema seçenekleri sayfasına gidin, Her alan adı için tek bir lisansa ihtiyacınız var.

Tükenmişlik belirtileri: İş yerinde canlılığı ve umudu geri kazandırmak için etkili stratejiler

En önemli kilit noktalar

  • İş tükenmişliği Her geçen gün artan derin bir yorgunluk, hayal kırıklığı veya baskı hissi. Çok mücadele ediyorsunuz ama hiçbir şeyin durumu değiştiremeyeceğini hissediyorsunuz.
  • Tükenmişlik sendromuna yakalandığınızı gösteren 10 yaygın belirti şunlardır. Azalan tutkudan, sayılardan kaçınmaya kadar bu uyarıları göz ardı etmemek gerekir.
  • İş tükenmişliğinin temel nedenleri sadece aşırı çalışmaktan daha derindir. Çok hızlı işe alım yapmak ve her şeyi sessizce kendiniz yapmaya çalışmak tükenmişliği körüklüyor.
  • İş tükenmişliğinin üstesinden gelebilirsiniz. Öncelikle sizi neyin tükettiğini dürüstçe söylemeniz ve ileriye doğru net bir yol çizmeniz gerekiyor.

Enerjinizi boşa harcamadan projenizi geliştirin

İşe giderken, günlük rutininizle ilgili bir umutsuzluk dalgası sizi sarıyor. Ya da belki de daha sinsice yaklaşıyor. Basitçe söylemek gerekirse, eskisi kadar meşgul olmak için gereken motivasyonu bulamıyorsunuz. Bir zamanlar sizi harekete geçiren kıvılcım artık sönük bir kıvılcım gibi görünüyor.

Tükenmişlik belirtileri: İş yerinde canlılığı ve umudu geri kazandırmak için etkili stratejiler – Ramsey

sebebi ne?

İşiniz yüzünden her gün zihinsel olarak tükenmiş ve duygusal olarak bitkin hissediyorsanız , klasik bir tükenmişlik sendromu vakasıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çalışanların neredeyse dörtte üçü en az ara sıra tükenmişlik sendromu yaşıyor.<sup> 1 </sup> Tükenmişlik sendromu herkesi etkileyebilir; ister bir şirketi yönetiyor olun ister bir ekibin parçası olarak çalışıyor olun, ancak yönetimde olduğunuzda yük farklıdır.

Bunu yaşıyorsanız, ne kadar latte, ne şeker hapı ne de cesaretlendirici sözlerle bu durumu düzeltemeyeceğinizi zaten biliyorsunuz. Ama tükenmişlik sendromu hikayenizin sonu olmak zorunda değil. Daha sağlıklı bir yol var.

O halde tükenmişliğin gerçekte ne olduğuna odaklanalım ve ardından iş yerinde tükenmişliğin belirtilerini ve umudu nasıl yeniden kazanabileceğimizi ortaya çıkaralım.

İş tükenmişliği nedir?

Tükenmişlik, zamanla biriken stres sonucu ortaya çıkan derin bir yorgunluk, hayal kırıklığı veya bitkinlik hissidir. Yaptığınız hiçbir şeyin sizi içinde bulunduğunuz durumdan kurtaramayacağını hissedersiniz. Suda kürek çekersiniz, elinizden gelenin en iyisini yaparsınız ve sonunda vücudunuz "Artık yeter" der.

Birçok iş lideri tükenmişliğin sadece uzun çalışma saatlerinin bir sorunu olduğuna inanıyor. Aylarca veya yıllarca haftada 60 saat veya daha fazla çalışıyorsanız, yorgun olmanız doğaldır. Sadece bir molaya ihtiyacınız var, değil mi?

Belki de öyle. Ama tükenmişlik aslında saatlerle ilgili değil, umutsuzlukla ilgili. İlerleme kaydedilemeyen ve net bir yol haritası olmayan bir tükenmişlik. Yüzeyde yorgunluk gibi görünüyor – vücudunuz yorgun ve ağır – ama altta yatan hikaye farklı.

    • Yorgunluk diyor ki: "Yorgunum ama sonuçları görüyorum."

Bir projeyi hayata geçirdikten, büyük bir etkinliğe ev sahipliği yaptıktan veya yapılacaklar listenizdeki önemli bir hedefi nihayet gerçekleştirdikten sonra yorgun düşebilirsiniz. Ancak bu sağlıklı bir yorgunluktur . Kendinizi başarılı hissedersiniz ve bir sonraki zorluğa hazırsınızdır.

  • الاحتراق الوظيفيO şöyle diyor:Çok bitkinim ve yaptığım hiçbir şey ilerleme sağlamıyor.Aylardır gelirinizi artırmak, maaşlarınızı ödemek veya borçlarınızı ödemek için çok çalışıyor olabilirsiniz ama tünelin sonunda hiçbir ilerleme, destek veya umut göremeyebilirsiniz.

Emily Najoski (Doktora) ve Amelia Najoski (Doktora) (Müzik alanında) "Burnout" adlı kitaplarında tükenmişliğin üç aşamasını şöyle tanımlıyorlar:

  1. tükenmişlik "Kalkamıyorum."
  2. Duygulardan kopuş, Buna aynı zamanda ilgisizlik de denir: "Umurumda değil."
  3. saçmalık"Yaptığım hiçbir şey önemli değil."

Bunlar vücudunuzun uyarı işaretleri. Ve eğer bunlar size tanıdık geliyorsa, " Tükenmişlik sendromu mu yaşıyorum?" diye sormanın zamanı geldi.

İşyerinde tükenmişliğin belirtileri

Kendinizi sinir krizi geçirecek gibi hissediyorsanız veya başka biri için endişeleniyorsanız, dikkat etmeniz gereken 10 yaygın işaret şunlardır:

  1. Kendinizi her yerde bitkin ve geride hissediyorsunuz. E-postalar birikiyor, projeler aksamaya başlıyor, ev senden geriye kalanları alıyor ve sen patlamak üzeresin.
  2. Sağlığınız bozuluyor. Baş ağrıları, mide sorunları, zihin bulanıklığı, uykusuzluk, ara sıra oluşan ağrılar ve geçmeyen hastalıklar sizi rahatsız ediyor.
  3. İlişkilerin uzak olduğunu hissediyor. Akşam yemeklerini, oyunları ve basit sohbetleri kaçırıyorsunuz. Ve katıldığınızda, aklınız ve duygularınız başka yerde oluyor. Sunmak tamamen.
  4. Tutku sönüyor. Eskiden bunu çok severdin. Şimdi ise sıkı çalışmanın ağırlığı altında kıvılcım söndü.
  5. Kaçmayı hayal ediyor. Şirketi satıp, çekip gitme ve kimsenin adınızı bilmediği bir yere taşınma fikri, kabul etmek istediğinizden daha cazip geliyor.
  6. Yükü kendinizden başka kimseye taşımayın. Görevleri devretmek imkânsız gibi göründüğü için sürekli işe geri dönüyorsunuz.
  7. Rakamlardan kaçının. Banka hesapları, kar-zarar tabloları, maaşlar... Aylardır mali ayrıntılara bakmamıştı çünkü bunlar... çok fazlaydı.
  8. Kendini yalnız hissediyor. Etrafınızdaki insanlar bile, her gün uğraştığınız baskıları gerçekten anlamıyor gibi görünüyor.
  9. Motivasyon ve verimlilik geriliyor. Görevler çok uzun sürüyor, odak noktası kayboluyor ve meşgulsünüz ama hiçbir yere varamıyorsunuz.
  10. Umutsuzluk çöküyor. Dağ çok büyük, tünel de çok uzun görünüyor, savaşmaya değmeyecek kadar.

Bu pratik belirtilere çoğu zaman zihinsel ve duygusal semptomlar da eşlik eder:

  • kaygı
  • depresyon
  • huzursuzluk
  • Hüsran
  • Sinirlilik veya sabırsızlık
  • konsantre olma zorluğu
  • Basit şeylere aşırı tepki vermek
  • zihinsel gezinme
  • tembellik
  • Ve yine büyük bir şey, çünkü çok büyük: umutsuzluk

Bu belirtiler başka sorunlarla da ilişkili olabilir, bu nedenle daha fazla rehberlik için güvendiğiniz bir doktora, danışmana veya manevi rehbere danışmanız akıllıca olacaktır. Kendi işinizi yürütüyorsanız veya liderlik rolünüz varsa, bu belirtiler daha da şiddetlenebilir.

Lider olarak tükenmişliğin nedenleri ve nasıl düzeltilir?

Bu liste uzun çünkü tükenmişlik sendromu ağır bir hastalık. Ancak belirtileri fark etmek, umuda doğru atılan ilk adımdır. Asıl atılım ise tükenmişliğin nedenini tespit edip kökünden çözebildiğinizde gelir.

İşte sessizce tükenmişliğe yol açan en yaygın tuzaklar ve bunlardan nasıl kurtulabileceğiniz.

1. Uygun olmayan kişilerin hızla işe alınması ve tutulması

Eşeğin sırtında at yarışı kazanamazsın. Onlarla işini büyütemezsin de. Ekibin, sorumluluk alabileceklerine güvenemediğin insanlarla doluysa, asla ivme kazanamazsın.

Çözüm: Beklentileri yükseltin. Daha yavaş işe alım yapın. Girişimci, mükemmel sonuçlar sunan ve müşterilere saygılı davranan, özgün ekip üyelerine daha fazla ödeme yapın. Potansiyeli olanları eğitin ve onlara rehberlik edin, yarışa hazır olmayanları ise işten çıkarın.

2. Yetkilendirmenin başarısızlığı

Satış, operasyon ve müşteri hizmetleri tamamen size bağlıysa, bir şirketin değil, ek sorumlulukları olan bir işin sahibisiniz demektir. Tükenmişlik sendromu bir belirtidir, ancak asıl neden siz olmadan işleyemeyen bir yapıdır.

Çözüm: Her şeyin CEO'su olmaktan vazgeçin. Net roller , standartlar ve haftalık takip toplantılarıyla yetki devrini kolaylaştıran yapılar oluşturun . Rolünüz, tüm işi yapmaktan , işin sahibi olan kişileri eğitmeye dönüşür. Başka bir deyişle, şirket için çalışmaktan, şirket adına çalışmaya geçersiniz.

3. Büyülü çözümlerin peşinde

Temelleriniz sağlam değilse, yeni bir ürün serisi, lisans veya sistem sizi kurtaramaz. Ürünler tükenmişliği tedavi etmez.

Çözüm: Öncelikle ekibinizi ve operasyonlarınızı güçlendirin. Ancak ondan sonra, mali kaynaklarınızı tüketmeden yeni ürün ve hizmetlere yönelmelisiniz.

4. Sayılara değil, duygulara dayalı çalışın

Birçok lider, “10 milyon dolar gelir elde ettik, ama kârın nereye gittiğini bilmiyorum” diyor. Bu güçlü bir finansal liderlik değil, körü körüne ilerlemektir.

Çözüm: Rakamlarla yüzleşin, ne kadar çirkin olsalar da. Gelir, kar marjları, net kar, nakit akışı, borç geri ödeme planı—gerçekten ne işe yarıyor ve ne sadece gösteriş? Kötü haber her zaman bilinmeyenden daha kolaydır. Her ay yazılı bir bütçe oluşturun ve sonuçları herkes görebilsin diye yöneticilerinizle hesapları kapatın. Netlik umudu geri getirir.

5. Borç sizi boğuyor

Güçlü gelirlerin ve ağır borcun ne anlamı var? Oksijen yok. Nefes bile alamadan tüm kârınız ödemeler tarafından yutuluyor.

Çözüm: Net bir zaman çizelgesiyle bir borç ödeme planı oluşturun . Bu, kullanılmayan varlıkların satılmasını, düşük kâr marjlı hizmetlerin ortadan kaldırılmasını, ücretlerin yeniden yapılandırılmasını veya ödemelerin hızlandırılmasını içerebilir. Şöyle düşünün: 24 ay içinde borçsuz olacağınızı bilseydiniz, canınız pahasına mücadele ederdiniz. Ama sonsuza dek mücadele etmek mi? İmkansız. Neden? Çünkü önünüzde bir yol gördüğünüzde, daha çok çabalayabilirsiniz. Görmediğinizde ise her saat bir öncekinden daha ağır gelir.

6. Yalnızlık

Aile şirketlerinin kurucuları ve liderleri, tüm yük ve sorumlulukları tek başlarına omuzlamalarıyla bilinirler. Bu bir güç gösterisi değil; çöküşe giden yavaş bir yoldur. Bunu tek başınıza yapamazsınız. Nokta.

Çözüm: Kendinizi izole etmeyi reddedin. Bir liderlik koçu veya mentörle görüşün veya bir beyin fırtınası grubuna (bizim danışma grupları dediğimiz şeye) katılın. Aile şirketlerinde, rakamları ve planı paylaşın ve birbirinizi gerçeklerden korumayı bırakın. Bunalmış hissetmeniz zayıflık değil, ancak bu yola yalnız devam etmeniz çılgınlıktır. Bu sürdürülebilir değil.

7. Belirsiz sınırlar

İş-yaşam dengesi kulağa hoş geliyor, ancak çoğu işletme sahibi bu ifadeye aldırış etmiyor. İş-yaşam dengesini nasıl sağlayacağınızı merak ediyorsanız, bunun yerine şunu deneyin: Bulunduğunuz yerde olun.

Çözüm:

  • Hafta sonu e-posta göndermeyin. Ya da pazartesi gününe kadar bekleyemeyecek fikirleriniz varsa, göndermeyi erteleyin.
  • Eve dönüş yolculuğunuzda bir geçiş ritüeli uygulayın: müzik, dua veya derin nefesler. Ardından, kapıdan girdiğinizde, ayaklarınızın bastığı yerde tamamen hazır olun. Ailenizin size ihtiyacı var. İşte buradasınTüm sorunları çözmeye çalışan işveren değildir.
  • Akşam yemeğinde veya ailenizle vakit geçirirken telefonunuzu bir sepete veya şifonyerin üzerine, görüş alanınızın dışında bir yere koyun. İşle ilgili sorunlar bekleyebilir. Ama huzurunuz ve ilişkileriniz bekleyemez.
  • Ailenize de müşterilerinize ayırdığınız kadar zaman ayırın. Bu zamanı koruyun.

İsterseniz buna iş-yaşam uyumu deyin. Önemli olan farkındalık. İşteyken işte olun, evdeyken evde olun.

8. Kendinize yüksek maaş ödeyip ekibi aç bırakmak

Sonunda kendinize iyi maaş ödemek güzel bir şey, ancak bunu harika insanları işe alıp yetiştirme pahasına yapıyorsanız, kısa vadeli parayı uzun vadeli tükenmişlikle takas ediyorsunuz demektir.

Çözüm: Maaş planınıza yeniden yatırımı dahil edin. Tekrar etmekte fayda var: Mükemmellik daha pahalıya mal olur, ancak özgünlük huzura, büyümeye ve rasyonelliğe yeniden yatırım yapar.

9. Güvenlik marjı olmadan bir hayat kurmak

Başarı tuzağı, kazanmanın sizi iyi hissettirdiğini söyler. Ancak bir sonraki fetih, ailenizi, anlam arayışınızı veya ruhunuzu düzeltmeyecektir.

Çözüm: Hırslı olun. Başarılı olabilir ve kazanabilirsiniz. Sadece önce iç dünyanıza özen gösterin. Daha fazla mutluluk ve sağlık getirecekse daha düşük bir maaşı tercih edin. Uyuyabilmeniz, egzersiz yapabilmeniz, kitap okuyabilmeniz, dua edebilmeniz ve sevdiklerinizle vakit geçirebilmeniz anlamına geliyorsa eski kamyonunuzu kullanmaya devam edin. Ne için devam edebilirsiniz? O tür bir hayat kurun.

10. İşinize karşı tutkunuz yok.

Bazı iş liderleri kağıt üzerinde başarılı görünebilir - kârları yüksektir, çalışma saatleri düzenlidir - ama yine de tükenmiş hissederler. Neden? Çünkü işin kendisi onları heyecanlandırmaz. Tek yakıtınız para veya boş zaman olduğunda, sonunda deponuz boşalır. Tutku, her kaprisin peşinden koşmak değildir, ancak işletmenizin misyonuna inanmazsanız, başarı bile boş gelir.

Çözüm: Neden başladığınızı hatırlayın. Mesaj yanlış yöne sapmışsa, yeniden yönlendirin. Ve iş modeli sizi heyecanlandırmıyorsa, dürüst olun. Belki de gerçekten tutku duyduğunuz bir şeye geçme zamanı gelmiştir . Bu değişim, sahip olduğunuzu bilmediğiniz bir enerjiyi ortaya çıkarabilir.

11. Can sıkıntısı

İşinizi hâlâ seviyor olabilirsiniz, ancak her gün aynı geldiği için çıkmaz bir yola girmişsiniz demektir. Yangın söndürmek veya aynı görevleri yapmakla meşgulseniz, hiçbir zorlukla karşı karşıya değilsiniz demektir. Bu monotonluk, motivasyonunuzu o kadar öldürüyor ki, işe gitmek bile külfetli geliyor.

Çözüm: Bilerek bir şeyleri kırın. Sadece iyi çalışan şeyleri, sizi geride tutan kutsal ineği kırın… Dostum, her sabah baktığın o kahve fincanını kır. Yeni bir vizyon belirleyin, yeni bir hedef peşinde koşun veya mantıklıysa yeni bir pazara girin. Aynı zamanda, yeni şeyler için enerjiniz ve alanınız olsun diye rutin görevleri devredin. Üzerine inşa edilecek anlamlı bir şey olduğunda can sıkıntısı kaybolur.

12. Eksik stres döngüleri

Duygular, bir şeylerin önemli olduğunu gösteren sinyallerdir. Dr. John Deloney'nin açıkladığı gibi, tükenmişlik sadece zihinsel bir sorun değil, aynı zamanda fiziksel bir sorundur. Stres, farklı tepkilere neden olan bir dizi kimyasalı tetikler: savaş, kaç veya don. Bu döngünün kendi kendine ilerlemesine izin vermezseniz, stres hormonları vücudunuzda hapsolur ve sizi içten dışa zehirler.

"Bir süre yüksek hızda koşabilirsiniz, ancak bu sizin yaşam tarzınız haline gelirse bunun bir bedeli olacaktır." diye uyarıyor.

Çözüm: Vücudunuzu hareket ettirin. Uyumak sizin işinizmiş gibi olsun. Sarılmalar, sohbetler ve kahkahalarla bağ kurun. Derin nefes alın. Öfkenizi daha da derinleştiren, içini dökme dürtüsüne direnin. Ne hissettiğinizi ve neye minnettar olduğunuzu yazın. Bunlar sinir sisteminize sinyallerdir: Güvendeyiz. Kontrol bizde. Bu, alarmları susturarak zor durumlarla başa çıkmanızı ve sisteminizde zehirli bir delik açmadan işleri halletmenizi sağlar.

Özetle: Netlik (sayılar ve bir plan), insanlar (son derece yetenekli insanlar, beceriksizler değil), yetki devri (güvenebileceğiniz yapılar) ve sınırlar (tamamen orada olabilmeniz için) sayesinde umudunuzu yeniden kazanırsınız.

Başlangıca geri dön

Bu işe başladınız çünkü önemsiyorsunuz: ailenize, ekibinize ve hizmet verdiğiniz insanlara. Sorun önemsemek değil. Sorun, net bir yol ve sizi yönlendirecek insanlar olmadan önemsemek.

İyi haber şu ki, ilerlemenin yolunu tek başınıza bulmak zorunda değilsiniz.

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu? Başkalarıyla paylaşın!

Zine Eddine Ali

Zine Eddine Ali, e-ticaret ve dijital varlık oluşturma stratejileri alanında araştırmacıdır. Yeni başlayanlar ve girişimciler için ek gelir kaynaklarını, e-ticaret araçlarını ve finansal planlama ile girişim geliştirmenin temellerini analiz etmektedir.
Üst düğmeye git